FC Dordrecht predikt realisme na topjaar: 'Je moet weten waar je vandaan komt' (2024)

FC DORDRECHT

Sjoerd de Vos

8 augustus, 09:30 6 minuten leestijd

FC Dordrecht predikt realisme na topjaar: 'Je moet weten waar je vandaan komt' (2)

Het nieuwe voetbalseizoen staat voor de deur. Rijnmond Sport neemt daarom de clubs in de eredivisie en de eerste divisie onder de loep. In de eerste aflevering bijt FC Dordrecht het spits af.

FC Dordrecht verbaasde in het afgelopen jaar vriend en vijand met een knappe vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Dat De Schapenkoppen een aardige selectie hadden, daar was iedereen binnen de club het erover eens. Maar dat Dordt lange tijd zelfs mee kon doen om een directe promotieplaats, was voor de mensen op de Krommedijk ook een verrassing.

Met veel enthousiasme begon FC Dordrecht daarom aan de play-offs om promotie, die na één ronde alweer klaar waren. FC Emmen kegelde de Dordtenaren na twee wedstrijden eruit en veroordeelde het team tot nog een jaartje in de KKD.

Transferperiode

En waar je voor vreest na een succesvol seizoen, gebeurde bij FC Dordrecht. Een uitstroom van spelers én trainer volgde. Aanvoerder en uitblinker Mathis Suray verdiende een transfer naar eredivisionist Go Ahead Eagles, Feyenoord-huurlingen Ilias Sebaoui, Antef Tsoungui en Shiloh 't Zand keerden terug naar De Kuip - om vervolgens Sebaoui en 't Zand weer te verhuren aan eredivisieclubs.

Trainer Michele Santoni verkaste naar Serie C-ploeg Triestina om in 'zijn' geliefde Italië aan de slag te gaan. Ook assistent-trainer Pascal Bosschaart zocht andere oorden op. Hij kreeg Feyenoord Onder 21 onder zijn hoede.

Daarnaast vertrokken Ilias Bronkhorst (Excelsior), Ruben Kluivert (Casa Pia), Luca Plogmann (Go Ahead Eagles, was gehuurd), Dylan Mbayo (KV Kortrijk, was gehuurd) en Tim Receveur (contract ontbonden) bij FC Dordrecht. Kortom: Mark Ruijl mocht deze zomer aan de bak als technische man aan de Krommedijk.

FC Dordrecht predikt realisme na topjaar: 'Je moet weten waar je vandaan komt' (3)

Maar liefst vijftien spelers maken hun opwachting of keren terug bij FC Dordrecht. De bekendste namen zijn Liam Bossin en Brahim Darri. De Iers-Belgische doelman Bossin zat zonder club nadat zijn vorige werkgever KV Oostende failliet ging. Buitenspeler Darri had eveneens geen contract na een aantal buitenlandse avonturen. Eerder speelden aanwinsten Joseph Amuzu (Helmond Sport), Joshua Pynadath (Jong AZ) en Ben Scholte (FC Emmen) in de eerste divisie.

Uiteraard maakte een aantal Feyenoorders in het kader van samenwerking de overstap naar FC Dordrecht. Zo worden Jayson Ezeb, Devin Haen en (weer) Korede Osundina van de Rotterdammers gehuurd. Sem Valk en Joep van der Sluijs stapten direct over en staan bij bij de Dordtenaren onder contract. Ruijl meldt dat de selectie van FC Dordrecht daarmee in principe rond is.

Ook de trainer kwam over van Feyenoord: Melvin Boel. Hij wordt echter niet van de Rotterdammers overgenomen. Boel had eerder namelijk besloten om Feyenoord te verlaten, waar hij de afgelopen jaren het Onder 21-team onder zijn hoede had. FC Dordrecht schakelde snel door na het vertrek van Santoni en hengelde Boel binnen.

FC Dordrecht predikt realisme na topjaar: 'Je moet weten waar je vandaan komt' (4)

Boel wil met FC Dordrecht graag aanvallend voetbal met hoge intensiteit spelen. Het 4-3-3-systeem is een uitgangspunt, maar de spelers moeten ook flexibel hierin zijn. "We willen voetbal spelen om mensen te vermaken. Zij moeten het leuk vinden om ernaar te kijken", legt Boel uit. "Nieuwe spelers en een nieuwe trainer zorgen ervoor dat iedereen weer op nul begint. Wij schrijven met elkaar een soort boek. Op dag 1 begin je met elkaar op de eerste pagina."

De status van FC Dordrecht is volgens Ruijl positief veranderd. "Spelers vinden het een interessante club geworden", merkt hij op. Waar Ruijl vorig seizoen nieuwe spelers moest overtuigen over het verhaal, heeft hij nu met de vierde plek en ontwikkelde spelers een duidelijk referentiekader. De technische man vindt het lastig om te zeggen waar Dordt momenteel staat. "Maar in de breedte zijn we wel sterker geworden."

Voorbereiding

Tijdens de zomer speelde FC Dordrecht een groot aantal oefenduels. Soms achter gesloten deuren, maar de thuiswedstrijd tegen bekerwinnaar en samenwerkingspartner Feyenoord was wel toegankelijk voor publiek (0-4).

LEES OOK Nederlaag tegen Feyenoord drukt pret niet op drukke Open Dag van FC Dordrecht

De vriendschappelijke wedstrijd tegen Willem II (4-4) springt qua scoreverloop het meest in het oog. Afgelopen weekend boekte Dordt onder andere een 1-0 zege op de Saoedische ploeg Al Qadsiah, de club waar de Gabonese topspits Pierre-Emerick Aubameyang actief is. Een dag later versloeg FC Dordrecht in een besloten oefenduel de Belgische tweedeklasser Lommel met 3-1.

"Ik ben behoorlijk onder de indruk", zegt Ruijl. Hij krijgt de kritiek mee dat FC Dordrecht tijdens de voorbereiding lastig goals scoort. "Maar daar maak ik me geen zorgen over. We hebben in de afgelopen weken kansen gecreëerd. Dat zie je ook aan de statistieken, bij de expected goals. Ik heb in elk geval geen angst dat we weinig kansen gaan produceren."

Ook Boel ziet veel energie bij zijn ploeg terug. "Iedereen zet zijn beste beentje voort. Dat zie je niet alleen in de organisatie van de club, maar dat zie je ook bij de spelers. Ruijl is goed in staat om niet alleen op voetbaltalent, maar ook op karakter te scouten", vindt de nieuwe trainer van FC Dordrecht. Daarnaast merkt hij op dat de spelers positief met elkaar omgaan. Ook buiten het veld. Zo gingen de Dordtenaren tijdens de rustmomenten ook darten en padellen. "Als je dat niet hoeft aan te sporen, dan is dat een goede ontwikkeling."

Verwachtingen

Na een geweldig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie houdt FC Dordrecht beide benen op de grond. "Je moet reëel blijven", relativeert Ruijl. Voor het eerst in jaren eindigden De Schapenkoppen niet bij de onderste vijf teams. "Je moet kijken waar je vandaan komt. Vorig seizoen werd Dordt vierde, dat was boven verwachting. Maar dat was het ook weer niet, als je zag hoe we speelden."

FC Dordrecht predikt realisme na topjaar: 'Je moet weten waar je vandaan komt' (6)

Boel laat vallen dat de KKD niet meer te vergelijken is met de voorgaande jaren, aangezien er nieuwe, jonge trainers aan het roer staan. Niet alleen bij FC Dordrecht, maar bijvoorbeeld ook bij FC Emmen, Excelsior en TOP Oss. "Deze nieuwe generatie trainers zorgt voor ander voetbal", stipt Boel aan.

Een doelstelling in de vorm van een eindpositie heeft FC Dordrecht momenteel nog niet. Boel en Ruijl willen eerst een goed beeld krijgen hoe sterk de eerste divisie is. "Maar we hebben afgesproken dat we komend seizoen oonze speelwijze zoveel mogelijk gaan nastreven", stipt Boel aan.

FC Dordrecht heeft de selectie dus zo goed als rond. Bovendien heerst er een positieve sfeer rondom de club. Op sportief vlak hoopt Ruijl dat De Schapenkoppen stabiel kunnen blijven. "Maar het zou mooi zijn als Dordt voor de play-offs gaat spelen", besluit hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl

Net binnen

Podcast Feyenoord: 'Hij doet het met een lach, maar die verhulde niet dat 'ie er wel klaar mee is'
Hulpdiensten geven niet op en hebben de hele dag gezocht naar vermist jongetje op de Maasvlakte
Vollering komt vier seconden tekort op Alpe d'Huez, eindzege Tour Femmes voor Niewiadoma

Uitgelicht

NIEUWS Hulpdiensten geven niet op en hebben de hele dag gezocht naar vermist jongetje op de Maasvlakte
112-NIEUWS Moeder zwaargewond naar ziekenhuis door ongeluk met fatbikes in centrum van Rotterdam
JUKEBOX Luister terug: Rijnmond Jukebox 18 augustus 2024
MUZIEK Hoe een schuddende auto in Scheveningen leidt tot een megahit voor De Mosselman

Meest gelezen

Vier mensen mishandeld na oogcontact op straat, drie verdachten aangehouden
Zoekactie bij Maasvlakte gaat door, jongen (8) nog steeds vermist in zee
Automobilist vlucht weiland in na achtervolging door politie | Gewonde man rent weg na ruzie, twee mannen aangehouden
Kind (6) valt van balkon

Sport

Podcast Feyenoord: 'Hij doet het met een lach, maar die verhulde niet dat 'ie er wel klaar mee is'
Vollering komt vier seconden tekort op Alpe d'Huez, eindzege Tour Femmes voor Niewiadoma
Feyenoord spoelt nare smaak competitiestart weg met eclatante zege op PEC Zwolle
LEES TERUG: PEC Zwolle - Feyenoord (1-5)
EINDE: FC Twente-Sparta 1-1
FC Dordrecht predikt realisme na topjaar: 'Je moet weten waar je vandaan komt' (2024)

References

Top Articles
Tickzoo Com
Navigate Uwm
$4,500,000 - 645 Matanzas CT, Fort Myers Beach, FL, 33931, William Raveis Real Estate, Mortgage, and Insurance
Live Basketball Scores Flashscore
What spices do Germans cook with?
Danatar Gym
Do you need a masters to work in private equity?
Craigslist Estate Sales Tucson
Urban Dictionary Fov
Miss America Voy Forum
Kinkos Whittier
Samsung Galaxy S24 Ultra Negru dual-sim, 256 GB, 12 GB RAM - Telefon mobil la pret avantajos - Abonament - In rate | Digi Romania S.A.
Missed Connections Dayton Ohio
Mbta Commuter Rail Lowell Line Schedule
Chastity Brainwash
Lonesome Valley Barber
Alfie Liebel
Epguides Strange New Worlds
Forest Biome
Shopmonsterus Reviews
Purdue 247 Football
Hctc Speed Test
Move Relearner Infinite Fusion
Truvy Back Office Login
Gen 50 Kjv
Mami No 1 Ott
Mkvcinemas Movies Free Download
Breckie Hill Fapello
Edward Walk In Clinic Plainfield Il
Diana Lolalytics
Why The Boogeyman Is Rated PG-13
Facebook Marketplace Marrero La
Craigslist Boats Eugene Oregon
Kelly Ripa Necklace 2022
Mcgiftcardmall.con
Directions To Advance Auto
Noaa Marine Weather Forecast By Zone
Despacito Justin Bieber Lyrics
18006548818
Craigslist Antique
Craigslist St Helens
Lorton Transfer Station
Terrell Buckley Net Worth
FactoryEye | Enabling data-driven smart manufacturing
Barback Salary in 2024: Comprehensive Guide | OysterLink
French Linen krijtverf van Annie Sloan
Westport gun shops close after confusion over governor's 'essential' business list
Convert Celsius to Kelvin
Used Curio Cabinets For Sale Near Me
Duffield Regional Jail Mugshots 2023
Les BABAS EXOTIQUES façon Amaury Guichon
Gainswave Review Forum
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6286

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.